Geschiedenis

 • GESCHIEDENIS

  Piet en Mart Hermans hebben in 1981 de kwekerij van hun vader overgenomen, toen nog genaamd J.G. Hermans. Het familiebedrijf werd in 1965 geboren in Noordwijkerhout. Door de snelle groei werd in 1986 een nieuw onderkomen gevonden aan de Jacoba van Beierenweg in Voorhout. Nog geen tien jaar later verhuisde het bedrijf opnieuw. Ditmaal naar de Oude Herenweg, de huidige locatie. Waar vader Hermans ooit begon met één mand Nanussen, hebben zijn zonen momenteel het overgrote deel van de totale teelt in handen. Zij telen 11 hectare Nanus Gladiolen.

  Fusariumvrij
  Dat het echte kenners van de Nanus zijn, schuiven de broers niet onder stoelen of banken. “Wij zijn er mee opgegroeid. We telen 16 verschillende soorten en veel meer zijn er niet. Een aantal cultivars komt alleen op onze kwekerij voor, zoals ‘Impressive’, ‘Amanda Mahy’ en ‘Robinetta’. Het betekent ook dat wij een aantal
  moeilijke cultivars in het assortiment hebben, zoals ‘Nymph’ en ‘Albus’. Deze zijn vrij gevoelig voor fusarium. In het verleden stond de Nanus bekend om zijn problemen met fusarium. Wij hebben dit overwonnen en kunnen zelfs garanderen dat onze knollen 100 procent fusariumvrij zijn. Dat komt mede doordat al onze knollen van eigen kwekerij komen. We telen ze van kraal tot knol.”

  Om de kwaliteit van de Nanus te kunnen garanderen, moet je er volgens Piet echt alles aan doen. “Andere bol- of knolgewassen hebben wij dan ook niet”, vertelt hij. “De Nanusteelt vraagt veel aandacht. Elk knolletje kijken we drie keer na. In de wintermaanden zijn er zeker drie man constant aan het uitzoeken. Daarnaast
  doen we ook aan stamselectie, waarmee we voor topkwaliteit gaan. Je bent echter tien jaar verder voordat je een geheel nieuwe partij hebt. We hebben dit onder andere met het soort ‘Albus’ gedaan.”


 • geschiedenis